Kommentarer kring AIK - IBF Falun

Det fanns inget före eller under uppvärmningen som tydde på att matchen skulle komma att se ut som den gjorde. Både den fysiska och spel-uppvärmningen såg bra och helt normal ut.

 

Mikael Karlberg sade före matchen:

- Det ser bra ut. Vi har Kristoffer Kranberg och Wilmer Wiinamäki sjuka, men annars är det full trupp. Några var ju borta på landslagslägret och de är väl lite slitna, men de andra är utvilade och verkar väldigt spelsugna. Sen har vi Örjan Skogsström. som gör debut idag då. Så det känns bra.

- Wilmer tränade i går och såg riktigt bra ut, men blev dålig under natten. Koffe var halvkrasslig redan innan och avstår därför spel.

- Hampus Modigs spelade i ligacupmatchen och gjorde en jättebra match, men har en bruten näsa, så vi är försiktiga med honom.

- Vi börjar också med Christoffer Svanemyr och Linus Blomkvist på bänken. Alla de andra spelar från start.

- Mitt tips? Vi vinner med fyra mål... vi släpper inte in mer än fyra... så 8-4, då!

 

Siffrorna skulle ju visa sig stämma, men ordningsföljden blev lite annorlunda.

 

Den första perioden slutade 0-4! Ett rättvist resultat sett till lagens prestationer. Conny Vesterlund åkte på en 2-minutersutvisning efter 7.48 och hann inte mycket mer än in på planen innan han 9.53 drog på sig ännu en 2-minutare! När sedan Henrik Lorendahl efter 17.09 fick rött kort (matchstraff 3), så kändes det som att ribban var lagd och så högt att vi knappt såg den.

 

Tränarna hade fullt upp i periodpausen. Det fanns förmodligen en del att prata om. I den sista pausen hann Micke Karlberg ändå kommentera de spelade perioderna, som varit ett steg framåt för AIK. Vi gick från 0-4 till 3-5.

 

- Vi spelar inte bra, även om det var bättre nu i andra perioden än i den första. Det var skönt med Edgars, Patrik Edgren, mål. Det kändes som om det tände hela hallen, inklusive oss själva. Vi måste följa våra direktiv mycket bättre... vi gör det onödigt svårt för oss själva ibland. Vi kommer förbi när vi spelar rakt och enkelt, men gör det för sällan... vi gör det för svårt.

- Vi underskattar inte Falun, vi gör bara inte vad som krävs. Vad det beor på, vet jag inte just nu. Nu måste vi ta vara på de sista tjugo minuterna och spela enkelt och kraftfullt.

 

Micke Karlberg lät ändå försiktigt optimistisk. Laget hade ändå spelat upp sig under den andra perioden.

 

Den tredje perioden blev blek ur svartgult perspektiv. Falun gjorde tre raka mål innan Fredrik Djurling avslutade målskyttet med ett skott som gav resultatet 4-8. Conny Vesterlund fick efter 19.18, AIK:s andra röda kort (matchstraff 2) och kvällen var körd.

 

Hampus Modigs och Stoffe Svanemar var inne i fem resp knappt två minuter var. De fick sitta av de utvisningar som Loren och Conny fick som följd av de röda korten! De slapp i alla fall se något baklängesmål då!

 

Micke Karlberg, såg bekymrad och eländig ut efter matchen, men ställde självklart upp för en slutsummering, som inte kan ha varit så lätt att göra direkt efter en chockförlust, dessutom en klar sådan. Att han fick rätt i sitt resutattips, fast i omvänd ordning, var knappast någon tröst.

 

- Det här håller inte,,,, jag får be om ursäkt till alla som var i hallen och alla som håller på AIK... man gör inte så här, när man har ett AIK-märke på sig. Det finns mycket att fundera över och se över... men det är svårt så här direkt efter matchen.

- Vi kommer inte in i matchen från början... vi släpper in ett antal enkla mål... vi går bort oss för ofta och gör inte det vi ska och låter dem göra alldeles för enkla mål... vårt försvarsspel funkar inte som en helhet.

- Den känsla och det go, som Edgars 3-5-mål skapar, lyckas vi inte ta med oss. Vi blir alldeles för bekväma i både anfalls- och försvarsspel... sen ska vi kunna ge mycket mer energi till varandra... kommunikationerna funkar inte alls idag.

 

Karlberg går inte in på enskilda spelare och det gör han rätt i. Sånt ska tränare ta direkt med lag och enskilda spelare. Men jag tycker mig ändå se att han, åtminstone till stor del, håller med mig i mitt påstående att Daniel Schmidt, Patrik Edgren, Simon Mossnelid och Sebstian Myrbäck var de som gjorde en godkänd insats denna kväll.

 

Micke Karlberg tar på sig, och Ulf Hallstensson, ett alltför stort ansvar. De ger och ska ge laget förutsättningar och spelmönster och -ideer inför matcherna. Och det gör de under träningarna. Om laget inte klarar eller orkar genomföra det under matchen, kan ingen tränare "tvinga" dem dit. Det är först i efterhand som korrigeringar eller eller förändringar kan genomföras. Något lär ske eller förändras. Rimligtvis inget drastiskt, i alla fall inte initialt. Kanske dags att pröva de mer opövade korten i större utsträckning?

 

Vi ska också komma ihåg att det var inte så att vi förlorade matchen, det var Falun som vann den. Det gjorde de genom att spela enkelt, rakt och målmedvetet, Att de sen får göra tre(?) nästan identiska kontringsmål utan att vi förstår vad som kommer att hända är naturligtvis oroande!

 

 Vi i publiken slipper i alla fall, som laget, se matchen igen (och igen?) på video

 

 

Bappe Bjuggren


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0