Mäktig upphämtning gav seger!

Det blev något av en chockstart på kvällens hemmamatch i Solnahallen. Efter bara 2.05 tappade vi försvarspositionerna och Christian Hjort kunde sätta 1-0 efter passning från Peder Bodén. Sen var spelet tämligen jämnt, tufft och böljande den närmaste kvarten. Orosmomentet var att vi fortsatte att tappa försvarspositionerna då och då. Efter knappt 11 minuter hade vi en gyllene chans till kvittering, men Niklas Jihde fick inte riktig träff på skottet. Lagen drabbades också av var sin utvisning, men bägge klarade spelet i numerärt underläge utan insläppta mål. Det som skulle hända i perioden, hände under de två sista minuterna, då Dalen ökade sin ledning till 3-0 inför periodpausen. Sett till spelfördelning var siffrorna väl stora, men Dalen vann dock skotten med klara 7-2!

Vi spelade med tre femmor under perioden och det man lade märke till var hur svårt Dalen hade att ta bollen från Simon Mossnelid och hur slarviga våra uppspel ofta blev.

Den andra perioden inleddes med att vi fortsättningsvis huvudsakligen använde oss av två formationer, delvis ommöblerade. Den största skillnaden, och överraskningen, var att Henrik Lorendahl lyfts upp från sin backplats och spelade på mittfältet. Detta gav resultat redan efter 23.24, då Henke reducerade ledningen till 1-3. Glädjen skulle dock bara vara i exakt 5½ minuter då Dalen satte 4-1, för att halvminuten senare också slå in 5-1!

Då vibrerade Solnahallen av en besviken suck.

Möjligen kände hemmaspelarna detta, för lite överraskande höjde de tempot och slutade hafsa med fram- och uppspel, vilket också resulterade i tre mål under periodens sista dryga åtta minuter genom Niklas Jihde, Mats Carlsson och Fredrik Djurling. 4-5 inför slutperioden

kändes både hoppfullt och överkomligt. Skotten i den andra perioden blev 13-5 till AIK!

Dalen gav inte upp utan startade den tredje perioden med bra fart och stor rörlighet. Efter 42.18 gav det resultat, då Christian Hjort satte 4-6. Efter 49.56 fick Dalen Ketil Kronberg utvisad och när blott nio sekunder av utvisningen återstod reducerade Mats Carlsson. 5-6!

Matchens sista fem minuter blev dramatiska och svängiga. Mathias Hofbauer ökade Dalens ledning till 7-5 efter 55.21, men bara 18 sekunder senare reducerade Patrik Edgren. Det dröjde sen 2.50 innan nästa mål kom och då kvitterade AIK genom Conny Vesterlund och åskådarna började inrikta sig på en nervpirrande förlängning. Niklas Jihde var inte lika inställd på förlängning, utan med sex (6!) sekunder kvar av matchen slog han in det som skulle bli ett segermål. Dalen fick inte ens chansen att komma till ett avslutsförsök under de få återstående sekunderna. AIK hade tagit tre poäng. AIK vann återigen skotten med siffrorna 8-6.

Det var en svängig match och ganska ojämn rent spelmässsigt. Tidvis var det mycket högt tempo med stor rörlighet och fysisk kamp, tidvis var det mer ett ställningskrig, där lagen mer bevakade och läste av varandra. Periodsiffrorna (0-3. 4-2, 4-2) ger inte en riktigt  rättvisande bild av matchen. En rättvisare bild hade nog varit (0-4, 5-2, 3-1), men rättvisa skipas inte med resultat!

Som sagt lite blanda och ge var det över prestationerna under matchens gång och om det är ledarstaben eller Henke Lorendahl, som ska ges huvudäran till vändningen, får var och en avgöra själv, men hans temporära "uppflyttning", var ändå det som vände matchen.

Noteras ska också att trots intensiteten och svängningarna noterades bara tre utvisningar under matchen! Två för Dalen och en för AIK, och bara en, Dalens andra, resulterade i mål!

Även om publiken inte alltid uppskattade domarnas bedömningar, ska dessa ha en eloge för sitt domarskap och att de tillät lagen något vida ranmar ibland, men höll samma nivå åt bägge hållen.