Åtta mål i snitt (skrivet efter Trackers-matchen)

Försäsongsmatcher är svåra att dra några slutsatser från. Dels varierar motståndet, dels används matcherna till att pröva olika konstellationer.

Den MÅS som fick beröm av tränarna efter Trackers-matchen, var t.ex. en MES mot Västerås. Ja, ljudmässigt alltså, inte spel-dito.


Jag har ingen uppställning från matchen Tyresö/Trollbäcken, men i de två hemmamatcherna  är det fyra spelare, som behåller en kedjekompis i dessa två matcher. Conny Vesterlund - Mats Egnell och Simon Mossnelid - Ron Sjöblom spelar i samma formation i bägge matcherna. I övrigt byts det friskt.


I de hittills tre träningsmatcherna har vi gjort 24 mål (9+8+7). Flest mål hittills har Conny Vesterlund gjort, 6 stycken. Jihde och MC har svarat för 4 var och Egnell 3 mål. Conny och Egnell har gjort mål i varje match. En liten överraskning så här långt är att bara en av våra backar gjort mål, Koffe, men han har å andra sidan gjort 2 stycken. Totalt ser det bra ut med nio målskyttar på tre matcher. De ganska stora omflyttningarna i formationerna verkar inte spela någon större roll.

Någon orolig själ kanske oroas av det sjunkande antalet mål per match, men det ska inte ses som en trend, det är mer tillfälligheter än något annat. Trackers målvakt gjorde t ex några riktigt bra räddningar och ingripanden.


Man kan förmodligen förutsätta att motståndarna testar formationer och varianter på samma sätt som vi, vilket gör att det är svårt att riktigt jämföra de olika linjerna med varandra. Klart är att hela truppen verkar väldigt fokuserad och resultatsugna. Kanske är backarna ännu framför allt inriktade på det defensiva spelet, de skott vi är vana att se från distans har varit markant färre än vanligt. Å andra sidan har det gett utrymme och möjlighet till större flexibilitet för anfallslinjerna.


En annan, positiv, effekt är att de ibland alltför vanliga bollsläppen i egen försvarszon lyst med sin frånvaro, i alla fall i de två matcher jag sett.  Märkliga bollstudsar är svårare att gardera sig emot.


Pekka Nieminen är den enda av målvakterna jag sett ännu. Han har imponerat, även om jag tycker att han ibland använder armarna lite för mycket och kroppen för lite, men det är tydligen vanligt bland finska målvakter.  Han känns annars lugn, trygg och säker och snabb i både huvud och reaktioner.


Riktigt kul att se hur truppens yngsta spelare har tagit för sig och vågat spela ut. De borde kunna räkna med en hel del speltid, inte minst genom att Ricard Norman blir borta en längre tid.


Edgar, Patrik Edgren, har hittills varit anfallare. Det mesta tyder väl på att fjolårets landskagsback främst får en offensiv roll, inte minst då Myran sett så stabil och bra ut som femte back. Edgar har ju sen tidigare en viss vana att växla positioner, så förhoppningsvis ska han få chansen även i blgult ändå.


Nu återstår bara en av de tre musketörerna! En enda av de tre spelare som t o m 2006/07 varit med under hela Elitserieperioden. Och det är just Edgar. Gurrra Ericson och Ärtis Hjertsson försvann, även om det finns ett litet hopp om en återkomst åtminstone för Gurra.


Så här långt ser Edgar ut som en lysande ensammusketör och ingen trodde väl heller något annat.


Sen ska inte matchspeakern glömmas! Lasse Granqvist har ju (oftast) haft den rollen sen den tid, då laguppställningar meddelades via megafon.

Det är inte bara ungdomarna som lyfter AIK Innebandy. Det är också veteraner, vilja och entusiasm.


Fokus på Sebastian Myrbäck

Sebastian, född 1989, kallas Myran. Han kom till AIK inför förra säsongen och gjorde några inhopp redan då i Elitserien och i andra A-lagsmatcher. Den här säsongen har han haft en backplats i tredjefemman med växelvis Koffe Kranberg och Peter Fischerström som partner.

Hur känns det hittills inför seriestarten?
- Riktigt bra hitills under försäsongen. Jag har gått framåt, jag har blivit starkare sen förra säsongen, vilket också varit tanken, så jag ser verkligen fram mot den kommande säsongen. Det ligger många timmar på gymet bakom min utveckling. Det har väl blivit en halvtimme/ timme i samband med varje träning.

Och du har tydligen utvecklats även som spelare.
- Ja, det hoppas jag, det hoppas jag verkligen. Förra året blev det i pricip några byten, jag var där för att lära och nu har jag verkligen fått förtroende, vilket jag naturligtvis är jätteglad för. Jag tycker att jag har visat att jag kan motsvara förtroendet och en plats i laget.

Du har inget emot att byta backpartner under matcherna?
- Nej, inte ett dugg. Det spelar ingen roll vem jag får spela med, alla backarna är av världsklass, så det känns som en jätteära vem jag än får spela med.

Vilket är den största förändringen hos dig jämfört med förra säsongen?
-  Det måste ändå vara att jag lagt på mig mer muskler.. jag är mycket starkare i närkampsspelet och får på ett bättre skott.
- Sen har jag väl fått lite mer rutin, som ger mer lugn och tålamod. Det är ju sånt som kommer automatiskt med åldern också. Förra året hade jag större respekt även för de egna lagkamraterna, som t ex Conny, nu ser man det på lite annat sätt.... det är bara att tackla ner honom.

Kommer det att bli en bra säsong i år?
- (skrattar lite) Absolut, vi har ett fruktansvärt bra lag och jag är övertygad om att det kommer att gå bra också för min del.

Någon lagkamrat du vill flagga lite extra för?
- Det ser riktigt bra ut för (Daniel) Schmidt i år, han ser riktigt bra ut, tar för sig och anväder sitt skott mer.

Bappe

AIK - Hässelby 8-4

Tränaren Micke Karlberg om den sista träningsmatchen före tisdagens seriepremiär mot Järfälla:


- Vi mötte division 1-laget Hässelby, som är något av favorit till seriesegern där. Jag tror att de garanterat blir topp tre. De saknade några riktigt bra spelare mot oss, men har en enormt bred trupp och bjöd på riktigt bra motstånd, vilket gav en riktigt bra träningsmatch.


- De första tio minuterna pressar dom oss stenhårt, vilket gör oss lite konfunderade. Det är det enda laget som verkligen pressat oss under hela försäsongen... alltså rent spelmässigt. Det blev jättebra träning för oss att få möta ett lag som kliver upp högt mot oss. Det tar alltså ungefär tio minuter innan vi kommer in i det. Sen växer vi in i matchen och leder med 1-0 i pausen, knappt men hyfsat rättvist. De gör en jättebra period och vi en godkänd.


- Sen i den andra perioden tappar de lite kraft och fokus, gör lite misstag, som vi tar vara på och tar över matchen. I den tredje perioden spelar vi av matchen, de sätter in lite nytt folk, det blir lite mål åt bägge håll.


- Generellt sett var det en perfekt match för oss och vi får en del besked vi ville ha. Och vi vinner med 8-4. Vilmer Viinamäki får göra sitt första mål för AIK i sitt första byte i matchen, vilket var jättekul.


- Det här var ju träning, men det var bättre än en vanlig träning, vi mötte ett jäkligt taggat lag som spelade på olika sätt och bjöd på väldigt bra motstånd. Vi fick därför träna på saker vi inte kunnat träna så mycket på tidigare. Vi är jättenöjda. I stort körde vi med samma femmor som tidigare. Koffe var inte med, Fisher vilade. Han har en blödning i vaden, inget farligt. Vi ändrade lite i och med att Vilmer kom in liksom Hampus Modigs.

Bappe


Välkommen till AIK Innebandys blogg!

Här kan du få ytterligare information om AIK Innebandy och även komma med förslag på sånt du vill läsa om eller korrigera sådant du tycker är fel i materialet.

RSS 2.0